Unga spelare som efter tävlingssäsongen fått i uppgift att bli snabbare och mer explosiva för att spela på en högre nivå kan använda halva knäböj för att utveckla sprintsnabbheten och den explosiva förmågan till kommande säsong.

En Norsk studie gjord på elitaktiva seniorspelare visar att 1RM maxstyrka i halva knäböj kan kopplas ihop med testresulat som mäter den vertikala hoppstyrkan och sluttiden på 10-30 meter

https://www.sci-sport.com/en/articles/Maximal-squat-strength-sprint-performance-and-jump-height-in-soccer-players-011.php

Studien visar en stark korrelation när forskargruppen bakom studien påvisar att 1RM maxstyrka i halva knäböj går att omsätta till explosiv hoppstyrka och löpstyrka på korta distanser upp till 30 meter.

Allra starkast är kopplingen mellan 1RM maxstyrka i halva knäböj och en bra sluttid på 10 meter sprint. Studien visar också starka kopplingar mellan 1RM i halva knäböj och sluttiden på 30 meter sprint, agility och vertikala hopp.

Tränare som vill utveckla snabbheten och den explosiva förmågan för spel på en högre nivå ska utveckla 1RM maxstyrka i halva knäböj för att göra spelarna snabbare och mer explosiva.


Träning för styrka och snabbhet behöver inte alltid vara så komplicerad. Det gäller bara att ta i tillräckligt mycket för att skapa nya resultat. Kolla för skoj skull om de övningar som används av ditt lag förekommer i några studier där syftet är att utveckla styrka och snabbhet.


SCIENCES OF SPORT


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://dx.doi.org/10.1136/bjsm.2002.002071