Tidig specialisering i en enda sport är ett ämne som diskuteras flitigt bland tränare, klubbar, föreningar och förbund. Tidigare forskning på området har lagt fram rekommendationer över träningstid per vecka och år för att mäta total belastning från träning och tävling för att undvika överbelastningsskador i unga år.

När 253 huvudtränare och assisterande tränare som tränat ungdomar mellan 8-18 år under det senaste året svarar anonymt på en enkät om vad man tycker om tidig specialisering och vad man vet om träningsbelastning så kan 8 av 10 inte redogöra för hur många timmar i veckan eller månader per år som barn och ungdomar ska träna för att utvecklas utan skador i sport.

Trots att 80 procent av huvudtränarna och deras assisterande tränare inte känner till forskning och rekommendationer kring träningsbealstning och effekten av tidig specialisering av barn och ungdomar är de flesta enligt enkäten väldigt eller extremt oroade över idrottsskador bland barn och ungdomar och att tidig specialisering är ett problem.

Sammanfattningen av ny forskning som lyfter frågan om vad huvudtränare och deras assisterande tränare tycker och vad man vet om träningsbelastning och tidig specialisering visar att åsikterna är starka men att faktakunskap saknas i ämnet.

Hur gör ni i er förening. Är det åsikt, attityd eller faktakunskap som bestämmer hur barn och ungdomar i åldern 8-18 år ska träna och tävla för att utvecklas på bästa sätt i en eller flera sporter under uppväxten.


National Strength & Conditioning Association


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10,1519 / JSC.0000000000002529