Det är viktigt att ta hand om sig själv för att må bra och orka med vardagen men också för att hålla långsiktigt i arbetslivet. Människokroppen är byggd för att vara aktiv och befinna sig i rörelse, genom kroppens rörelse frigörs endorfiner som går ut i vårt system och som får oss att må bra. Endorfinerna påverkar vårt psykiska mående genom att det får oss att känna oss mer glada och även mer tillfreds. Det får oss även att känna oss pigga och fyllda med energi, vilket ofta resulterar i att vi ökar vår produktivitet. 

Motion och rörelse skyddar mot arbetsskador 

Många spenderar sitt arbetsliv sittandes framför datorn, i en mer stillasittande arbetsmiljö bli vi ofta mer passiva och kan få skador. När man tänker på arbetsskador går tankarna ofta till jobb som är relaterade till hårt kroppsarbete som elektriker, snickare eller rörmokare. Men faktum är att de som ofta drabbas av skador kopplade till arbetet är de som arbetar på kontor och har en stillasittande livsstil. En av de vanligaste skadorna är musarm, det är en inflammation som orsakas av överansträngning. Musarm är egentligen ett samlingsnamn för olika typer av värk, och stelhet som ofta framträder i axlar, armar, nacke, händer och fingrar eller i ryggen. Skadorna uppkommer vid monotona rörelser under en längre tid, och har man en gång fått en skada kan smärtan sitta kvar i muskelminnet. Mer om andra risker som stillasittande arbete kan leda till är bland annat övervikt, diabetes och hjärt- kärlsjukdom.  

Flertalet studier visar på stora positiva effekter vid fysisk aktivitet för personer som sitter mycket i vardagen. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att en vuxen person ska hålla sig fysiskt aktiv i minst 150 minuter i veckan och att ansträngningen ska vara av måttlig grad. Men om träningen är av hög intensitet rekommenderas minst 75 aktiva minuter av träning. Den rekommenderade aktiviteten som Folkhälsomyndigheten står fast vid kan jämställas med 30 minuters rask promenad fem dagar i veckan eller att springa under 30 minuter 3 dagar i veckan. Rekommendationerna uppdateras med jämna mellanrum och finns tillgängliga på Folkhälsomyndighetens webbplats

Den fysiska aktiviteten bör spridas ut och genomföras vid ett antal tillfällen under veckan. Muskelstärkande aktiviteter ska blandas med konditionsträning för att uppnå en balanserad träning. 

Företagare uppmuntrar anställda till aktiv fritid

Företagshälsa är en fråga som har blir allt viktigare hos arbetsgivare inom IT- och techbranschen där i princip alla arbeten utförs framför datorn i en stillasittande arbetsmiljö. 

Många företagare uppmuntrar sin personal att röra på sig och ha en aktiv fritid för att kompensera de timmar som de sitter stilla framför datorn. Med generösa friskvårdsbidrag, gruppträningar och events ges fler möjligheter till en livsstil i rörelse. En del företag erbjuder även sina anställda möjlighet att träna under arbetstid. 

Finansloppet för både nytta och nöje

För att de anställda tillsammans ska ha en målsättning och motivera varandra till träning är det många företag som anmäler sig till Finansloppet som är en löpartävling men också lite av ett branschmingel. Bland företagen som deltar finns alltid ett varierat urval av branscher – allt från finans och ekonomi till fintech. AMF, ZEB Consulting och fintech-aktören Northmill vara några av många företag som sökte sig till finansloppet 2019. Under september månad var det tänkt att finansloppet 2020 skulle gått av stapeln men på grund av den rådande coronapandemin som slog till under våren 2020, är årets lopp inställt. Finansloppet kommer med all säkerhet att komma igen under nästa år, men förutsatt att pandemin är under kontroll.