Vid lättare styrketräningspass med låg belastning och många repetitioner är inte styrketillväxten hos otränade individer stor nog för att är förbättra snabbheten.

Många lagsporter väljer att träna lätt styrketräning med låg belastning och hundratals repetitioner per pass för att bli starkare och snabbare på planen.

I en studie med otränade utövare som under 12 veckor utförde lättare skivstångsträning till musik förbättrades benstyrkan men inte tillräckligt för att förbättra snabbheten.

Studien sammanfattas med att det krävs tyngre belastning på stången med ett fåtal repetitioner för att skapa en styrkeökning som kan omvandlas till snabba rörelser.

Vid tung styrketräning för att förbättra maxstyrka som går att omvandla till snabbhet används 1-5 repetitioner med 3-5 minuters vila mellan varje set. Upprepas 3-5 gånger.

Lättare styrketräning med för små hantlar och lätta skivstänger som tillåter flera hundra repetitioner varje pass är per definition inte styrketräning och leder inte till någon större styrkeökning annat än hos otränade individer.

Styrka som leder till snabbhet gör starka och snabba spelare mer explosiva. Utan styrkan och snabbheten är det svårt att bli explosiv av explosiv träning.

Tränar ni med lätta vikter och många repetitioner i långa intervaller för att bli starka, snabba och explosiva i ditt lag?


National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3182160053