När tränaren Uwe Hakus på High Performance Center i Växjö och Agne Bergwall, tränare på Atleticum i samma stad ger gemensam syn på svensk idrott i tidskriften Idrott & Kunskap är budskapet tydligt.

-Dagens ungdomar är för dåligt grundtränade.

Efter att ha genomfört en rad fystester på utövare av innebandy, fotboll, hockey, bandy och friidrott under tre år visar testresultaten att grundträning saknas.

Många idrottare har inte tillräckligt hög grunduthållighet för att kunna bedriva sin idrott. Många idrottare är inte tillräckligt tränade för den prestation de ska utföra och nästan alla idrottare har för dålig återhämtningsförmåga.

-Man hinner inte återhämta sig mellan träning och tävling och skadar sig när intensitetet blir för hög.

Hakus och Bergvall hänvisar bland annat till kunskapsbrist och bristande tålamod hos det man kallar modetränare som utlovar snabba resultat utan att ta hänsyn till utövarnas träningsbakgrund.

Med hjälp av utökad skolgymnastik och idrottssskola
för barn och ungdomar upp till 14 år vill man skapa en förändring för att bryta en negativ trend inom svensk idrott.

Genom att bedriva rätt träning i rätt utvecklingsfas före, under och efter puberteten med utbildade tränare som besitter rätt form av kunskap och kompetens för att utveckla ungdomar på lång sikt går det att förebygga skador och utveckla prestationsförmågan för både
bredd och elit.

Om fler aktiva ges möjlighet att att utvecklas lugnt och säkert under rätt ledning så kommer flera idrottsutövare att nå sin fulla potential.

Källa: Tidskriften Idrott & Kunskap


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se