Enligt tidigare plan skulle en del av eventet samköras med den vitryska huvudstaden Minsk, men efter många interna diskussioner har man till slut valt att bortse från Vitryssland. Till grund för beslutet pekar arrangören på coronapandemin, en rad olika säkerhetsaspekter såväl som tekniska svårigheter, vilket också omfattar reserestriktioner mellan de två länderna. Självklart har man också relaterat till kostnaderna i utvärderingen, som egentligen skulle vara högre om eventen delades upp mellan de två städerna.

Hittills finns det inga planer på någon publiksättning på plats, men eftersom det fortfarande finns gott om tid innan eventstart kan även detta förändras. IIHF hävdar att allting hänger på Lettlands regering och hur de ställer sig till eventuella lättnader. Precis som i tidigare ishockeymästerskap kommer åskådarna kunna följa eventen i direktsändning på tv. Det finns redan nu statistik, nyhetsuppdateringar och odds tillgängliga som är knutna till årets spektakulära Hockey-VM. Utöver tv-sändningar och fristående medier kommer uppdateringar även ges på Ice Hockey World Championships officiella hemsida och app, som är gratis att ladda ned.

Det finns vissa restriktioner som är grundläggande för att eventet ska få äga rum och som kan vara bra att känna till om man på något sätt följer eller är involverad i eventet. Huvudeventet kommer äga rum i Arena Riga, som kommer stå som värd för Grupp B, två kvartsfinaler, en semifinal, och en medaljrunda. Olympic Sports Centre kommer också användas i årets hockey-VM. Anläggningen har nyligen renoverats och kommer användas av Grupp A och två kvartsfinaler. Parallellt har man även dragit in en tredje lokal, The Daugava Ice Rink, som ligger cirka tio minuter från huvudarenan. Den kommer enbart användas för träning och kommer troligtvis inte visas under direktsändningarna. Samtliga teams kommer vara stationerade på ett och samma hotell.

Ilska i Vitryssland

Beslutet att utesluta Vitryssland som värd för årets upplaga av hockey-VM har bemötts med både ris och ros. Under protester mot den vitryska regimen har man försökt få stöd bland internationella arrangörer inom sport och musik. Det här året har EBU, European Broadcasting Union, kapat Vitrysslands bidrag till Eurovision Song Contest, och så sent som i fjol meddelade den internationella OS-kommittén att man uteslutit landets president, Lukashenko, från de olympiska spelen. Samtidigt har stora sponsorer som Volkswagen och Luqui Moly hotat med att dra sig ur tävlingen om den kommer hållas i Vitryssland.