Det diskuteras bland tränare om unga spelare i olika bollsporter ska testas och tränas övervägande på ett ben för träningen ska vara så grenspecifik som möjligt.

Det är så lätt att dra sina egna slutsatser och uppfinna nya träningskoncept som ska utveckla spelarnas styrka och snabbhet till nästa säsong.

Med hjälp av modern idrottsvetenskaplig forskning går det påvisa effekten av olika övningar och träningsupplägg. Det kan vara bra för den som jobbar med att utveckla barn- och ungdomar att läsa på och förstå.

Ny forskning visar att det inte är någon större skillnad på att träna styrketräning på ett eller två ben om syftet är att bli starkare och snabbare genom anpassad träning.

Med hjälp av procentsatsen av 1RM maxstyrka tränade två grupper av unga spelare på antingen ett ben eller två ben två gånger i veckan under en testperiod som varade i 5 veckor.

Varje spelare utförde tester för kort sprint på 10 och 40 meter tillsammans med agility och maxtester för 1RM benstyrka på både ett och två ben före och efter träningsperioden.

Studien visar att båda träningsgrupperna förbättrats på ett likvärdigt sätt och att det inte är någon större skillnad för en akademispelare som vill utveckla maximal benstyrka, sprintsnabbhet och förmågan att utföra snabba riktningsförändringar genom att styrketräna på ett eller två ben.

Studien anses som ensam i sitt slag när det gäller att jämföra träningseffekten för styrka och snabbhet hos akademispelare som utför övningar på ett eller två ben två gånger i veckan under fem veckor för att bli starkare och snabbare i sin sport.

Tränar ni tillräckligt tungt för att utveckla styrka i ditt lag eller tränar ni på ett ben med för lätt belastning? Med för lätta vikter är det svårt att bli stark nog för att bli snabbare och mer explosiv av sommarträning.National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001096