De mer sportspecifika enbenshoppen är inte lika träffsäkra som upphopp på två ben när det gäller att mäta hoppstyrka för att uppskatta maxstyrka och sprinsnabbhet hos ungdomar, juniorer och seniorer i snabba och explosiva sporter.

Vertikala upphopp är explosiva hopp som används som en bra indikator för att mäta hoppstyrka. Den som hoppar bra är ofta stark och springer snabbt.

Tester för att mäta spelarnas kapacitet och effekten av träning i snabba och explosiva lagbollsporter som basket, ishockey och fotboll innehåller därför olika former av upphopp på ett eller två ben för ungdomsspelare, juniorspelare och seniorer.

Många gånger diskuteras värdet av att använda generella hopptest på två ben i jämförelse med mer sportspecifika enbenshopp för att utvärdera spelarnas fysiska förmåga oavsett sport.

Genom att jämföra olika hopptester har forskare i en nygjord studie undersökt hur träffsäkert maxstyrkan och sprintsnabbheten går att koppla ihop med hoppresultaten för jämfota upphopp och enbenshopp.

Bästa hopptestet för att uppskatta en spelares styrka och snabbhet är enligt studien att mäta hopphöjden i varianter av vanliga explosiva upphopp utfört på två ben.

Lär spelarna att hoppa och landa på ett och två ben med rätt hoppteknik före puberteten. Använd vanliga upphopp på två ben för att kontrollera att träningen gör spelare som passerat puberteten starkare, snabbare och mer explosiva för spel på junior och senior nivå.

National Strength & Conditioning Association


TRÄNINGSDAGBOK
http://www.webcoach.se


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001476