Nej inte jag heller, men det är tydligen oerhört viktigt att ha nya personliga rekord eller cup vinster som målsättning inför en säsong bland många barn i den åldern! Jag har börjat ifrågasätta vart den åsikten kommer ifrån och vad dessa rekord eller cupvinster verkligen har för värde för barnen?

Jag gjorde innan den gångna vintersäsongen en undersökning i min grupp (pojkar och flickor ålder 13-17 år) om vad deras mål med vintern 2009/2010 var, av de 12 tillfrågade svarade utan att tveka 10 av dom ”slå nya pers ” som största mål. När de sen fick följdfrågan ”vad har du för pers i dina grenar just nu” kunde bara 3 stycken på rak arm svaren!

I förrgår kväll när jag badade min 3 månader gamla son så ”hittade” han sina fötter för första gången, han verkligen stannade upp, reflekterade övar att om han rörde på foten så plaskade det i vattnet! Detta tyckte han var oerhört häftigt och log brett med hela ansiktet.. är det ett personligt rekord!? På sätt och vis är det väll det, men mervärdet för min son av den händelsen är bara att han nu kan ta nya steg i sin utveckling men det är inget han kommer komma ihåg! Precis som för min grupp, som även hur brett de ler när nya rekord uppnås så är det bara en del av deras idrottsliga utveckling.

Jag bestämde mig för att INTE ha personliga rekord som en uttalad målsättning för gruppen utan att bara lägga fokus på allt annat runt i kring, dvs. delmål i motorik, teknik, rörlighet och styrka. Idrottsliga resultat nämndes bara när den aktive själv tog upp det. När vintersäsongen var över kunde vi sammanfatta att gruppen hade sammanlagt slagit drygt 20 personliga rekord, 4 stycken aktiva hade någon gång under säsongen varit rankad topp 5-15 i Sverige i sina respektive grenar!
Fantastiska resultat som med största sannolikhet ingen av dom kommer komma ihåg väl sommarens tävlingar börjar!

Så är det sportliga resultat du som tränare/ledare du vill ha, gör dig själv en tjänst och lägg din fokus på allt annat än sportsliga resultat, de sköter barnen själva!