I UEFA Elite Club Injury Study som omfattar 36 elitlag från 17 olika länder får de medicinskt ansvariga i varje topplag lista riskfaktorer där match- och tränings belastning, spelarnas hälsa, intern kommunikation och huvudtränarens ledarskap rankas högst.

Antalet skador har i stort varit oförändrat hög inom elitfotbollen under hela 2000-talet. Trots olika preventiva strategier har skaderisken inte minskat på elitnivå.

Studien berättar att det finns ett samband mellan tränarens sätt att leda laget och skador som leder till längre speluppehåll. Ett demokratiskt ledarskap där spelarna är involverade i större utsträckning minskar risken för skador i laget.

Skadorna är 30-40 procent lägre i ett lag där huvudtränaren kommunicerar framtidsvisioner med spelarna och stöttar varje individ med återkoppling från träning och match.

När huvudtränaren litar på spelarnas förmåga och uppmuntrar spelarna att tänka utanför boxen är det enligt studien större chans att spelarna klarar sig från skador med längre speluppehåll.

Ett visionärt ledarskap där spelarna uppmärksammas och uppmuntras av huvudtränaren minskar skaderisken i ett topplag.

Samarbeten mellan tränaren och spelargruppen där tillit och delaktighet är en del av ledarskapet fungerar skadeförebyggande och när spelarna uppmuntras att komma med egna lösningar minskar antalet skador som leder till långvarigt speluppehåll.


British Journal of Sports Medicine


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://dx.doi.org/10.1136/bjsports-2017-098001