Regissören Peter Dalle som gjort bl.a Drömkåken, Skenbart och ogifta par har ny gjort en ny spännande film som tar en på det verkliga djupet.


EN FIENDE ATT DÖ FÖR är en andlöst spännande och laddad thriller med manus och regi av Peter Dalle. Handlingen tar sin början 1939 då en tysk expedition med engelska och svenska deltagare samt norsk kapten och rysk besättning skickas till Svalbard. När England förklarar krig mot Tyskland hamnar de i en internationell maktkamp av intriger, kärlek och ett högt politiskt spel som bottnar i de alltmer spända relationerna länderna emellan. Expeditionens deltagare blir tvungna att välja sida. Även den neutrale svensken.

Den som mest kommer i kläm under detta är den svensk (sprängspecialist) som är neutral, som i detta fall blev inräknad i denna så kallade "Expedition" som i själva verket var en attack på en ubåt. Tyskarnas plan är att ta hjälp av svensken genom att spränga ett berg i en viss lutning som sedan täpper igen öppningen för ubåtens plats och sedan blir instängda under vattnet.

Peter Dalle har verkligen gjort denna film till ett gripande andetag, om hur man kan vara vänner under en dag som sedan förbli fiender över en natt. Att låta nationens strider bestämma vänskap över människor.

Filmen i helhet kan man sammanfatta som spännande och med inslag av oväntade saker som man inte alls trodde. Filmen visar även förräderi på högklass.

"Andlös thriller som får en att tänka tillbaka till Andra Världskriget"

Betyg: 5/7